Wednesday 20 May 2015

butir nangka


Assalamualaikum...

atas permintaan adik-adik yang mengidam dekat opis,mama pun tunaikan permintaan mereka, itupun ada lagi permintaan,nak makan sebelum puasa katanya, ok nanti kita buat lagi.

Ini yang mama buat minggu sudah..


kalau nak cuba buat boleh lah ikut resepi mama nih.

Bahan-bahan :

setengah kilo tepung pulut
santan (dari sebijik kelapa)
Daun pandan 
garam
gula
sagu

Cara membuatnya :

tepung pulut dibancuh(mama asing siap-siap untuk buat dua kaler hijau & merah) warna terpulang kepada citarasa masing-masing.
Setelah menjadi doh, buat bentuk seperti didalam gambar.
Masukkan santan,sagu dan daun pandan didalam periuk,setelah mendidih masukkan tepung yang telah dibentukkan tadi.
Setelah masak tutup api masukkan garam sesuaikan rasa.

Sedap dimakan panas atau sejuk,kalau en.azmi suka makan sejuk,dimasukkan dalam peti sejuk dulu baru dimakan.

Wassalam


No comments:

Post a Comment