Wednesday 14 October 2015

butir nangko

Assalamualaikum...

Gara-gara tak cukup yang mama buat masa hari sabtu dan buah hati mama tak sempat nak merasa, kenalah mama buat lagi sekali pada hari ahad.

Tak sangka pula habis dan digemari pula oleh adik-adik dan anak-anak buah.


Cara membuatnya pun senang.

Bahan-bahan yang diperlukan :

Tepung pulut (banyak mana itu terpulang untuk berapa orang makan)
secawan air
pewarna hijau dari daun pandan @ pewarna segera
Santan
Garam
gula
2 helai daun pandan
sebuku gula melaka

Cara membuatnya :

Bancuh tepung puult bersama air dan pewarna hijau, uli sehingga menjadi doh.
Kemudian bentukkan seperti biji nangka.
Panaskan air, apabila mendidih masukkan tepung yangtelah dibentukkan tadi, setelah masak toskan dan masukkan kedalam air sejuk.
Didalam periuk yang lain masak santan, masukkan daun pandan, gula melaka dan garam sesuaikan rasa.
Setelah mendidih, masukkan butir nangka yang dimasukkan kedalam air sejuk tadi.

Sedia untuk dimakan panas atau sejuk...

Wassalam

3 comments:

  1. saya pun suka ni. sedapnya terasa di tekak ni

    ReplyDelete
  2. butir nangka nie macam bubur cha cha ke kak AA ? =D

    ReplyDelete
  3. sedapnya sis... fav akak juga ni...

    ReplyDelete