Assalamualaikum...
Gara-gara tak cukup yang mama buat masa hari sabtu dan buah hati mama tak sempat nak merasa, kenalah mama buat lagi sekali pada hari ahad.
Tak sangka pula habis dan digemari pula oleh adik-adik dan anak-anak buah.
Cara membuatnya pun senang.
Bahan-bahan yang diperlukan :
Tepung pulut (banyak mana itu terpulang untuk berapa orang makan)
secawan air
pewarna hijau dari daun pandan @ pewarna segera
Santan
Garam
gula
2 helai daun pandan
sebuku gula melaka
Cara membuatnya :
Bancuh tepung puult bersama air dan pewarna hijau, uli sehingga menjadi doh.
Kemudian bentukkan seperti biji nangka.
Panaskan air, apabila mendidih masukkan tepung yangtelah dibentukkan tadi, setelah masak toskan dan masukkan kedalam air sejuk.
Didalam periuk yang lain masak santan, masukkan daun pandan, gula melaka dan garam sesuaikan rasa.
Setelah mendidih, masukkan butir nangka yang dimasukkan kedalam air sejuk tadi.
Sedia untuk dimakan panas atau sejuk...
Wassalam
saya pun suka ni. sedapnya terasa di tekak ni
ReplyDeletebutir nangka nie macam bubur cha cha ke kak AA ? =D
ReplyDeletesedapnya sis... fav akak juga ni...
ReplyDelete