Assalamualaikum....
weekend lepas adik-adik dan kakak berkunjung ke rumah, banyak pula tu makanan yang mereka order, butir nangka,rendang kerang dan masak lemak ketam.
mama tidak mahu menghampakan permintaan mereka,jadi mama masaklah ikut kemampuan, sedap atau tidak tu belakang ceritalah hehehe
bahan-bahan yang mama gunakan
ketam (terpulang nak berapa ekor,mama masak 7 ekor sebab ketamnya kecil)
nenas (mama guna separuh je buah nenas)
santan (sebiji kelapa)
5 biji cili padi (ikut pedas yang disukai)
1/2 inci halia
sebatang serai
garam ( secukup rasa)
* untuk masak lemak biasanya mama tidak menggunakan bawang...
cara memasak
cili dan halia ditumbuk sehingga lumat, serai dititik sahaja.
masukkan ke dalam periuk,masukkan santan,kemudian masukkan ketam,bila mendidih masukkan nenas yang telah dipotong kecil (bentuknya ikut sukalah..hehehe)
kemudian tutup api dan perisakan dengan garam secukup rasa.
Alhamdulillah...habis masak lemak ketam mama tu mereka makan.
nanti mama bagi resepi lain pulak ye..
Wassalam
sedapnya...
ReplyDeletekira kannnn.....
ReplyDeletetak reti siang @ cuci ketam ni sobsssss