Wednesday 7 October 2015

daging masak lomak cili api

Assalamualaikum...

Melayan tekak mama yang berpuasa, tak tahu nak masak apa sebenarnya, teringat ada sedikit daging dirumah, kata buah hati mama buat daging salai masak lemak sedap juga, mana mama nak menyalai nye...

dalam pada tu dok berbelah bagi, masak lemak atau kari daging?

sudahnya....


inilah hasilnya daging masak lomak cili padi mama..

Bahan-bahan yang mama gunakan :

5 biji cili padi ( ikut suka nak banyak mana, kalau suka pedas boleh tambah lagi)
1 inci halia
sedikit kunyit (agak-agaklah untuk warna)
1 batang serai (dititik)
sebijik kelapa parut (diambil santannya)
garam secukup rasa

Cara membuatnya :

Halia,kunyit dan cili ditumbuk halus ( mama memang tidak menggunakan bawang untuk masak lemak cili padi ye, sebab kurang sedap bagi mama)
Satukan bahan-bahan yang telah ditumbuk dalam periuk, masukkan santan.
kemudian masukkan daging, selepas seketika masukkan kentang, masak sehingga daging dan kentang empuk.
perisakan dengan garam...tutup api dan sedia untuk dimakan,

Wassalam

2 comments:

  1. sedapnya masak lemak..tapi tak pernah lagi buat daging..next boleh cuba

    ReplyDelete